top of page
Writer's pictureHenriette Ravnevand

Fødselsdepresjon: Symptomer, følelser og når du bør søke hjelp

Å bli forelder er en dyptgripende opplevelse fylt med både glede og utfordringer. Mange opplever intense følelser som en del av denne reisen, men for noen utvikler følelsene seg til noe mørkere – fødselsdepresjon.


Her kan du finne støtte og informasjon til nybakte foreldre, slik at du kan kjenne igjen tegn på fødselsdepresjon, forstå når det er nødvendig å søke hjelp, og få innsikt i behandlingsalternativer. Husk at du ikke er alene, og at det finnes hjelp for å komme gjennom dette.


LES: Det skjedde noe med Henriette etter første barnet ble født. Utvendig så alt normalt ut, men innvendig begynte den usynlige ryggsekken å vokse … Les historien hennes på Familiestart her.

Barn ligger tett til brystet på mor mens mor ser bedrøvet ut
Det er mange følelser i sving som nybakt mor. Fødselsdepresjon kan oppstå.

Hva er fødselsdepresjon?

Fødselsdepresjon er en form for depresjon som kan utvikle seg etter fødselen. Den er mer enn de kortvarige «barseltårene» som mange opplever i løpet av de første dagene eller ukene etter fødsel. Fødselsdepresjon kan påvirke evnen til å glede seg over morsrollen og kan påvirke relasjoner, inkludert båndet mellom mor og barn. Dette er en behandlingsbar tilstand som krever oppmerksomhet og støtte fra både helsepersonell og de nærmeste.


Vanlige følelser etter fødsel: Hva er normalt?

Etter fødsel går kroppen gjennom en enorm fysisk og hormonell endring. Følelser kan svinge voldsomt i denne perioden, og det er helt normalt å oppleve usikkerhet, frustrasjon og tristhet. Mange mødre opplever «barseltårer» i dagene etter fødsel – en kortvarig følelse av tristhet og overveldelse. Disse følelsene avtar vanligvis i løpet av et par uker når hormonene stabiliserer seg.


Imidlertid kan langvarig tristhet, angst, skyldfølelse eller følelsen av å være en «dårlig mor» være tegn på noe mer alvorlig, som fødselsdepresjon. Det kan være utfordrende å vite hvor grensen går mellom normale følelser og symptomer på depresjon, men det finnes noen klare tegn å se etter.



Mor holder baby inntil magen, hvor magen synes
Det skjer mye i kroppen, både utvendig og innvendig, etter en fødsel.

Typiske symptomer på fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon kan vise seg på mange måter, og symptomene varierer fra person til person. De mest vanlige symptomene inkluderer:


  • Vedvarende tristhet eller tomhetsfølelse

  • Manglende interesse for aktiviteter som tidligere ga glede

  • Ekstrem utmattelse eller søvnproblemer, selv når barnet sover

  • Angst eller panikkfølelser

  • Vanskeligheter med å knytte seg til barnet

  • Irritabilitet eller sinne som ikke har en klar årsak

  • Følelser av skyld eller skam, ofte knyttet til tanker om å være en «dårlig mor»


Disse følelsene er vedvarende og går ofte ikke bort av seg selv. Dersom du opplever flere av disse symptomene over en lengre periode, kan det være tegn på fødselsdepresjon.


Hva er barseltårer, og hvordan skiller de seg fra fødselsdepresjon?

Barseltårer, eller «baby blues», rammer mellom 50-80 % av nybakte mødre og regnes som en naturlig del av prosessen. Barseltårer innebærer ofte gråt, følelser av overveldelse og humørsvingninger, men de varer sjelden mer enn et par uker etter fødsel.


Når disse symptomene ikke gir seg, eller blir mer intense, kan det være et tegn på fødselsdepresjon. Fødselsdepresjon varer lenger og påvirker evnen til å fungere i hverdagen.


Når bør du søke hjelp for fødselsdepresjon?

Det kan være vanskelig å innrømme at man sliter, men det er viktig å huske at hjelp finnes, og at det er viktig å søke denne hjelpen så tidlig som mulig. Her er noen situasjoner hvor det kan være riktig å kontakte lege eller helsesykepleier:


  • Hvis du opplever vedvarende tristhet som varer over to uker.

  • Hvis du har tanker om å skade deg selv eller føler deg så overveldet at du ikke kan ta vare på deg selv eller barnet.

  • Hvis angsten eller tristheten hindrer deg i å fungere normalt i hverdagen.

  • Hvis du ikke føler noen tilknytning til barnet og dette bekymrer deg.


Å ta kontakt med helsepersonell kan føles skummelt, men de er der for å hjelpe og gi råd. Jo tidligere du får hjelp, desto raskere kan du begynne å føle deg bedre.


Husker du Lille Verden babynest? Les mer om hvordan du kan vinne et håndlaget babynest her!



Sliten mor går på trilletur med barnevogn
Frisk luft hjelper, men ikke bær på de tunge tankene alene.

Risikofaktorer for fødselsdepresjon

Fødselsdepresjon rammer mange, uavhengig av alder eller tidligere erfaringer. Imidlertid finnes det visse risikofaktorer som kan øke sannsynligheten:


  • Tidligere episoder med depresjon eller angst

  • Manglende sosial støtte eller støtte fra partner

  • Komplikasjoner under graviditet eller fødsel

  • Ekstrem søvnmangel

  • Hormonelle endringer


Disse faktorene betyr ikke at du vil få fødselsdepresjon, men de kan øke risikoen. Det er viktig å være klar over disse for å kunne få hjelp tidlig hvis du trenger det.


Behandling for fødselsdepresjon

Heldigvis finnes det flere effektive behandlingsmetoder for fødselsdepresjon. Behandlingene kan inkludere:


  • Samtaleterapi (psykoterapi): En profesjonell terapeut kan hjelpe deg med å bearbeide følelsene dine og utvikle strategier for å håndtere hverdagen.

  • Medisinering: For noen kan medisiner være nødvendige for å stabilisere stemningen. Det er trygge alternativer for ammende.

  • Støttegrupper: Å dele opplevelser med andre i samme situasjon kan gi stor støtte. Mange finner trøst i å vite at de ikke er alene.


Behandlingsplanen vil tilpasses dine behov, og helsepersonell vil veilede deg gjennom de tilgjengelige alternativene.


Du kan finne mer utfyllende informasjon om behandling for fødselsdepresjon på NHI sine sider.


Tips og mestringsstrategier

Selv om det ofte er nødvendig med profesjonell behandling, finnes det også enkle ting du kan gjøre for å lindre symptomene og styrke deg selv i hverdagen:


  • Del følelsene dine: Snakk med venner, familie eller andre du stoler på. Det kan være en stor lettelse å ikke bære byrden alene.

  • Sett av tid til deg selv: Prioriter hvile og små aktiviteter som gir glede.

  • Aksepter hjelp: Å ha et nettverk som kan hjelpe til, selv med små oppgaver, kan gjøre en stor forskjell.

  • Unngå sammenligning: Hver forelder og hvert barn er unikt. Å sammenligne seg med andre kan føre til unødvendig stress.


Du har krav på hjelp og å bli tatt på alvor

Fødselsdepresjon er en alvorlig, men behandlingsbar tilstand. Mange mødre går gjennom lignende opplevelser, og det finnes hjelp for deg som trenger det. Jo tidligere du søker støtte, desto raskere kan du føle deg bedre og få muligheten til å nyte tiden med barnet ditt. Ikke vær redd for å nå ut – det finnes håp, og det finnes støtte.


Vanlige spørsmål om fødselsdepresjon


Hvordan vet jeg om jeg har fødselsdepresjon?

Hvis du har følt deg konstant trist eller overveldet i mer enn to uker, og det går utover hverdagen, kan det være fødselsdepresjon. Kontakt helsepersonell for veiledning.

Hvor lenge varer fødselsdepresjon?

Er det normalt å føle seg slik etter fødselen?

Hva kan jeg gjøre selv for å føle meg bedre?

Er fødselsdepresjon farlig?




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page